22 Nisan 2014 Salı

Bebek Keki

Sevgili okuyucu "Bebek Keki" diye bir şey varmış niye söylemiyorsun? Birçok ebeveyn 7+ aydan sonra bu kek işine girmiş olsa da ben ancak aydınlanabildim :) Hem alternatif bir parmak yiyecek hem de dışarı çıktığımızda bebeğimin eline ne versem de onunla oyalansa türünden bir yiyecek...




Baktım Güney kek yemeyi seviyor bunun bebek versiyonu niye olmasın ki dedim ve araştırmaya başladım. Elbette ki ölçüler kullanılan pişirme kabı vs her biri benim için birer soru işareti idi. Güneye şeker ve tuz yedirmediğimiz için şekersiz kek nasıl olur ki diye söylenirken, sonunda bulduğum tariflerden bir harman yaptım ve kendime uygun bir yol haritası çıkardım. Malzemeler şöyle efendim;


  • 2 yumurta sarısı
  • 1/2 cay bardağı pekmez
  • 1/2 çay bardağı yoğurt veya süt (hem Güney yoğurdu mırın kırın ederek yediği için hem de 1 yaşından önce süt verilmesin dendiği için yoğurt kullandım)
  • 1/2 çay bardağından bir parmak az zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 kuru incir 2 kuru kayısı
  • Aldığı kadar un


Yapılığı ise bildiğimiz kek mantığı...Yumurta ve pekmez iyice çırpılır, köpürtülür. Sonra yoğurt, zeytinyağı karıştırılır. Karbonat ve un karıştırılarak kek kıvamına getirilir. Küçük bir cezve içinde bir taşım kaynattığım incir ve kayısıları da minik minik doğrayıp en son ilave ettikten sonra kaşıkla karıştırdım. İncir ve kayısıyı karıştırırken blender kullanmıyorum yoksa taneli şeyler hemen dibe çöküyor. (püf noktalardan biri; kendimize kek yaparken de geçerli)


Sahanda yumurta pişirmek için almış olduğum 30cm çapındaki porselen sahanı pişirme kabı olarak kullandım. Tam bu iş için biçilmiş kaftan oldu diyebilirim. Fırını önceden ısıtmadan (püf noktalardan ikincisi, fırın önceden ısıtılırsa yanıyormuş kek) 180 derecede kürdan testi yaparak yaklaşık 30 dak pişirdim. 


Tabi ilk olarak kendim tadına baktım ve biraz tatlı geldi. Bir daha ki sefere incir veya kayısıdan sadece birini veya elma, havuç gibi meyvelerden birini tarçın ilave ederek yapmayı düşünüyorum. Aynı zamanda un yerine de tam tahıllı unlar, buğday unu vs kullanacağım.

Umarım bebişiniz beğenir ve afiyetle yer...Siz de keyften dört köşe olursunuz :)

Ufak bir not: Pişmiş pekmezin daha doğrusu belirli bir sıcaklığa maruz kalan pekmezin zararlı olduğuna dair yorumlar okudum. Tamamen ikna olmamakla birlikte, sonucu kesinleşmeyen böyle bir hipotezin ortada olması insanın içine kurt düşürüyor. Bu sebeple pekmezi kek piştikten sonra üzerine de dökebilirsiniz veya hiç pekmez kullanmadan sadece içindeki kuru meyvelerin şekeri ile yetinebilirsiniz. İkinci denememde sadece kuru meyve kullanarak yapmayı düşünüyorum. 

Bon Appetit !




6 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhabalar,ellerinize sağlıkilk denemede harika olmuş :)
Yorumlarınızı yeni okuyabildim malesef, ilgilenemiyorum bu aralar..
Önümüzdeki günlerde bir buluşmamız daha olacak,hatta 25 mayısta brunc olacak, detayları haber vericem :) Gelmek isterseniz bekleriz..sevgiler ..

Unknown dedi ki...

Çok sevinirim, zaman ve mekan bilgisini paylaşırsanız katılabilirim...Umarım o zamana bir iş çıkmaz :)
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

çok sevindim umarım gelirsiniz..Bana bir mail atarsan sevinirim.Mail gönderebileceğim bir adres bulamadım. Kesinleştiğinde tüm detayları göndereyim :)

Unknown dedi ki...

Sibelcim mal attım, bu arada blogta mail adresim olmadığını fark ettim :) o işi de halledicem :)

aysp dedi ki...

aaa şu taneli keklerde dibe çökmelerine uyuz olurdum meğer püfü varmış yaaa :))))

Unknown dedi ki...

:))) evet, bazen çok basit püf noktalar olabiliyor Aysel hanım

 

TRİŞKADAN NAĞMELER Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template