13 Kasım 2013 Çarşamba

Blog hayatına hızlı giriş, ek gıda ve uyku düzeni


Blog hayatıma çoook yazmak isteyipte yazamadığım, o zamanımın bosbol olduğu günlerde değil de 5 Aylık oğlum Güney Ulaş ile yaşamaya alışırken, çalışan bir anne olarak başlamam elbette ki bana yakışan bir davranış eğilimi :)

Zaman sınırlı 24 saat yetmiyor, (Edward Norton şahsı rol arkadaşım olacaksa bir "25. saat" de benimle çekilebilir:) ama hızlı ,doğru ve pratik bilgiye ulaşmak için de birde baktım ki, o sınırlı zamanı en iyi bloglarda değerlendiriyorum...

İş böyle olunca yazmak farz oldu. 5 Aylık bebişimin doğarken, doğdu, 1. ayı, 2. ayı, 3. ayı vb bir geçmiş paylaşmak isterdim ama dediğim gibi hızlı, doğru ve pratik bilgi şu an için daha elzem...

5 aylık Güney ile evde, işe başlamadan önce son 3 hafta (offf ki ne off) ve bakıcımız Semra abla da artık bizimle...
Şimdi bu 5. ay niye önemli, bebişin hem uyku düzenini oturtabileceğiniz hem de ek gıdalara yeni başladığınız bir dönem. Nasıl oturtursak öyle devam edecek. 


Ek gıdalara 4. aydan itibaren ufak ufak başlamıştım ama Güney çok iştahlı yaklaşmadı olaya. Erken başlamışsın diyenler olabilir ama Emme (Meme) Grevi (Nursing Strike) diye bir olay yaşadığımızdan başlamam farz olmuştu. Grev bitti mi? hayır! ne yazık ki, ama emmeye ısrarın yanında ek gıdaya da ısrarım arttı. Denemelere devam ediyorum. Belli bir olgunluğa gelince şu şöyle bu böyle diyebilirim. Şu anda yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbaları menüde yer alıyor. Pütürüklü ve katı şeyleri yutmakta zorlandığı için sevmiyor ağzını kilitliyor Güney bey. Ama doktorumuz 15 denemeden sonra buna karar verebilirsin dedi. O yüzden denemeye devam...



Uyku düzeni konusunda ise olumlu bir atılım gerçekleştirdik. Ayakta sallanarak uyuyan Güney'e Ferber yöntemi (toplumda ağlatma yöntemi olarak biliniyor) ile başladık. Önce yöntemleri araştırıp hepsi hakkında bilgi sahibi olduktan sonra, doktorumuzun da önerisi ile sadece uyutma yöntemi alanında değil "uyku" alanında ciddi anlamda çalışmalar yapan Ferber amcanın yöntemi ile başlamaya karar verdim. Gerçekten küçük bir bebeğin beşiğinde ağlaması kadar üzücü ve kötü bir şey olamaz ama buna beşiğine yatırdıktan sonra belirli süre aralıkları (3dak, 5dak, 10dak sırasıyla)  ile yanına uğrayarak dahil oluyorsunuz. ilk gün biraz ağır geçiyor ama ondan sonrası daha kolaylaşıyor. Bu yöntemde bir uyku öncesi rutini olması gerektiği belirtiliyor. Ben henüz tam anlamıyla bir rutin oluşturamadım ama en azından gece uykusunda ve uykuya dalarken neler yapmamam gerektiğini öğrendim. Yaptığım yanlışları tekrarlamadım. Mesela sallamak. Uykuya kendi kendine dalmayı öğrenmesi için ona sadece uzaktan destek oldum. Ağlamasının pik yaptığı anlarda poposuna pışş pışş patt patt yaparak son noktayı koydum. Sanırım Güney de buna yatkın bir bebekti çok fazla zorluk çıkarmadı (dilimi ısırayım, maşallah). 

Ferber yöntemi çözüm olmasaydı ben de yatır-kaldır vb diğer yöntemleri deneyecektim. Her ne yöntem olursa olsun önemli olan karar verdiğiniz yolda kararlı bir şekilde caymadan yürümek gerçekten. Umarım ek gıdalarda da istediğim düzeye geliriz ve işe gönül rahatlığı ile başlayabilirim. 

Ek gıda ve uyku konularındaki deneyimlerimizi biraz daha zaman geçtikten sonra ayrı bir postta paylaşmayı düşünüyorum. Tabiii zaman bulabilirsem :)

Şimdilik böyle işte...









Ferber ile ilgili faydalandığım bloglar: 





1 yorum:

“Sabiha çok Haklı” dedi ki...

Cok eglenceli bi yazi olmus :)

 

TRİŞKADAN NAĞMELER Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template